-
חגי ומועדי השנה
בשיר ומנגינה
ערכה את האתר - גסקס סמדר
מנגינת הסרט רשימת שינדלר - מלחין גון ויליאמס מנגן יצחק פרלמןן
הסרט רשימת שינדלר : Schindler's List) הוא סרט קולנוע משנת 1993 של הבמאי האמריקאי סטיבן ספילברג, המבוסס על ספר בשם זהה שכתב תומאס קינלי, אשר מספר את סיפורו האמיתי של התעשיין הגרמני אוסקר שינדלר, שעסק בתקופת השואה בהצלת חייהם של יהודים רבים ממכונת ההשמדה הנצית
שינדלר, שהיה בעליהם של מפעלי תעשייה, שיחד קציני צבא גרמנים על-מנת שיתאפשר לו להעסיק יהודים, על אף סיכון חייו שלו. הוא העסיק במפעלו כ-1,200 יהודים. לעת זקנה הוכר שינדלר על ידי מדינת ישראל כחסיד אומות העולם ואף נקבר בירושלים.
הסרט רשימת שינדלר זכה בפרס האוסקר לסרט הטוב ביותר לשנת 1993.
את פס-הקול של "רשימת שינדלר" הלחין, ניצח והפיק המוזיקאי ג'ון ויליאמס. פס-הקול מורכב ברובו ממוזיקה תזמורתית כשכלי הנגינה המוביל הנו כינור, עליו מנגן הכנר יצחק פרלמן. בחלק מהשירים שולבה מקהלה. את אלבום פס-הקול חותם השיר "ירושלים של זהב", אך בגרסה שהופצה בישראל הסרט מסתיים בשיר הליכה לקיסריה.
הכינור היהודי
לאורך הדורות שימש הכינור כלי נגינה בולט בהווי החיים היהודיים. צלילי הכינור נוגנו בקהילות ישראל בתפוצות בעתות חג ומועד וכן בזמנים קשים של משבר ומצוקה, ועוררו רגשות של שמחה ועצב, געגועים ותקווה.
שלום עליכם היטיב לתאר בכתיבתו את שבחי הכינור בתרבות היהודית:
"לבו של אדם בכלל, ולב יהודי בפרט, משול לכינור: כיוון שנגעת במיתריו, מיד אתה מוציא מתוכו כל מיני צלילים, רובם נוגים, הומים בבכי עצור".
בתקופת השואה מילאה המוזיקה תפקיד בעל ערך רב: היא עודדה את רוחם של היהודים בגטאות ובמחנות, השכיחה את צרות היומיום, חיזקה את כוח העמידה והקיום, הייתה מקור ללחימה ולהישרדות וסייעה בהצלה. כנרים המשיכו לנגן כל עוד היו יכולים, והנגינה השכיחה מהם לזמן מה את הכאב והמוות ששררו סביבם. כשלא התאפשר להם לנגן בכינור ניגנו בדמיונם, והצלילים מילאו אותם ברגשות של אמונה ושל תקווה לעתיד טוב יותר.
ילדים יהודים שניגנו בכינור כבר בצעירותם, אם היו מוכשרים מאוד ואם התמזל מזלם, המשיכו לנגן במהלך המלחמה. מוטל'ה, נֹח, פייבל, יוחנן ואברהם היו נגנים צעירים שהכינור היה עבורם עולם ומלואו ובזכות הכינור ניצלו חייהם.
שלום עלכם מגדולי הסופרים
נולד 3 במרץ 1859, קייב, האימפריה הרוסית (אוקראינה) – 13 במאי 1916, ניו יורק),
גו'ן ויליאמס
מוזיקאים יהודים במערב אוקראינה, 1912
"הכנר" הצייר מארק שגאל
מנגינה מתוך הסרט "כנר על הגג"
כנר על הגג (במקור באנגלית: Fiddler on the Roof) הוא שמו של מחזמר המבוסס על סיפורי "טוביה החולב" מאת הסופר היהודי שלום עליכם.
יוסף אַחְרוֹן 13 במאי 1886, ליטא (רוסיה) – 29 באפריל 1943, הוליווד, ארצות הברית) היה מלחין וכנר יהודי, חבר האגודה לשימור המוזיקה היהודית העממית.
מנגינה עברית - מלחין יוסף אחרון
מנגינה עברית - מלחין יוסף אחרון
מנגינה עברית מקורה בניגונים חסידיים ולחנים שרווחו בעיירה היהודית במזרח אירופה אין כמו הכינור היכול לבטא את שפע הרגש ואווירת הגעגועים הטמונים בניגונים אלה .
משימה
[רשום את התשובות במחברתך]
1 – תאר את המוסיקה במילים שלך מה אתה מרגיש ?
2 – כמה כלי נגינה מנגנים? רשום את שמותיהם.
3 – כמה פעמים מתנגנת המנגינה ? והאם כל פעם היא חוזרת בצורה זהה או שונה הסבר את תשובתך.
4 - מדוע לדעתך נקראת היצירה מנגינה עברית? הסבר.
תקציר הפסנתרן : ב-23 בספטמבר 1939 ניגן ולאדיסלב שפילמן, פסנתרן יהודי צעיר, את הנוקטארנו בדו דיאז מינור של שופן, בשידור חי ברדיו בעוד הפגזים הגרמנים מתפוצצים בחוץ. הייתה זו היצירה האחרונה ששודרה בשידור חי מוורשה. באותו יום הרסה פצצה גרמנית את תחנת הכוח, והרדיו הפולני השתתק. הפסנתרן הצעיר והמחונן שרד בגטו וורשה כשהוא מנגן לפרנסת משפחתו, הוא היחיד מבינהם שמצליח לחמוק ממחנות המוות. עכשיו עליו לחיות בסתר בלב הגטו. כך הוא חולק את הסבל, ההשפלה, והמאבק. לאורך המלחמה מצליח שפילמן לשרוד מארוחה לארוחה ממחבוא למחבוא. הסוף לחייו כמעט בא, כשבאחד משיטוטיו אחרי חיפוש אוכל, נתקל בו קצין גרמני, ששאלו למעשיו, והוא השיב כי הוא מחפש אוכל ומקצועו הוא פסנתרן. ביקש הקצין להיוכח בזה, ושפילמן ניגן על פסנתר שמצא בין ההריסות, הקצין אסאס [נוקטארנושל שופן] התרגש מכך ולא נגע בו. האם מצליח שפילמן לשרוד בסופו של דבר את שנות הנדודים והאימה ? צפו בסרט המצויין והמרגש "הפסנתרן".