-
חגי ומועדי השנה
בשיר ומנגינה
ערכה את האתר - גסקס סמדר
משימה - על פי הפיוט מודה אני
לפניך הפיוט מודה אני של הזמר עומר אדם מדובר בשיר תפילה ואמונה. את השיר כתב אבי אוחיון והלחין אסף צרויה. בשיר זה מודה כותב השיר לה' על הדברים הטובים והמשמעותיים בחייו.הכנס לקיר השיתופי שלפניך וכתוב מהם הדברים הטובים בחייך עליהם אתה מודה, הוסף תמונה מתאימה, ורשום את שמך ואת כיתתך..
פיוט עבר והווה - ד"ר מאיר בוזגלו
מה מגדיר שיר שנכתב היום כפיוט? מה משותף לפיוט של המאה ה-12 ושל המאה ה-20?
קשה לתת הגדרה מדוייקת של פיוט, שהוא מטבעו דבר קצת חמקמק. הפיוט הוא חלק מרצף של יצירה יהודית, ולפעמים קשה לקבוע מתי נגמר הפיוט ומתחיל משהו אחר. שיר כמו "רחוב האגס 1" של אהוד בנאי יושב על גבול מעניין בין שיר פופולארי לבין פיוט.
עם זאת, הייתי מציין שני עקרונות כלליים הקשורים לפיוט: ראשית, בניגוד לכתיבת שירה, פיוט הוא יצירה הקשורה לקהילה; יש לו תפקיד בחייה של קבוצה מסויימת, שהיא הנמענת שלו. אם פיוט לא מתפרסם ולא נכנס למעגל הפיוטים המבוצעים בבתי הכנסת ובקהילות השונות – קשה להגדיר אותו כפיוט. חלק מהתפקיד של פיוט הוא הנוכחות החיה שלו בתרבות הדתית של קהילה.
שנית, פיוט הוא חלק ממוסד תרבותי שמקיים דיאלוג תמידי בין החיים של היחיד או הקהילה לבין ההוויה היהודית. הוא קושר באופן טבעי ואורגני בין עולם המקורות והמסורת לבין הקיום הפשוט של עולם החול. בעבר, אם קהילה מסויימת הוכתה במגיפה קשה – פיוט היה נכתב להנצחת האירוע הטראומטי; שיטפון, חתונה, מלחמה – כל אלו היו עילות לכתיבת פיוטים חדשים. מאידך, לצד הקישור לחיים, הפיוט הוא מוזיקה של קודש, שבאה מתוך השראה רוחנית; יצירה הקשורה לעולם המסורת היהודי. את השילוב המיוחד הזה קשה למצוא היום – קהילה שממשיכה להיות בדיאלוג עם ההיסטוריה ועם ההוויה היהודית, עם הקודש ועם החול, ויוצרת מתוכו פיוטים. דווקא בפיוט העכשווי אני רואה דבר מובן מאליו, המשכיות של היחס הבריא של האדם המאמין אל עולם בית הכנסת ואל הקהילה והעם שבתוכם הוא חי.