top of page

ונתנה תוקף

"מי במים ומי באש"

התפילה המוכרת ביותר ביום הכיפורים - מלבד כל נדרי, היא תפילת ונתנה תוקף. הסיפורים שנקשרו לפיוט זה הם רבים ומגוונים, מן הסיפור המזעזע על ר' אמנון ממגנצא, שעונה עד מוות על ידי הגמון אכזר , ועד ליום הדין של קיבוץ בית השיטה, שאחד עשר מחבריו נהרגו במלחמת יום הכיפורים ושלזכרם הלחין יאיר רוזנבלום את התפילה הזאת מחדש, בניגון קורע לב.

 

 

 

 

 


'ונתנה תוקף' הוא פיוט קדום מאוד שמוצא את מקומו במחזורים קדומים כחלק מתפילת יום הכיפורים. הפיוט נאמר הן בקהילות אשכנז והן בקהילות ספרד. בציבוריות הישראלית הוא זכה למקום של כבוד בעקבות הלחן המודרני שחיבר יאיר רוזנבלום ל'ונתנה תוקף' בראשית שנות ה-90. הפיוט הקשה מציב את אלוהים בעמדת הדין:חוויית המוות ואפסות האדם המתוארת בפיוט מעניקה עומק ומשמעות לחוויית השכול הישראלית. 

Word_Art_4-removebg-preview.png
Word_Art_2__3_-removebg-preview.png

יאיר רוזנבלום 1996 - 1944 היה מלחין ומעבד ישראלי. נמנה עם חשובי היוצרים בזמר העברי, ומזוהה בעיקר כמלחין הלהקות הצבאיות. רוזנבלום החל את דרכו המוזיקלית בלהקת הנח"ל, ונשאר מזוהה עם הלהקות הצבאיות, שאיתן הוסיף לעבוד כמדריך ומנהל מוזיקלי.משיריו המפורסמים : שיר לשלום,בוא איתי אל הגליל,כשאהיה גדול,תמיד עולה המנגינה.

הרקע לכתיבת המוזיקה לפיוט

מתי נתחבר הלחן לפיוט ונתנה תוקף, ומה היה תהליך יצירתו על-ידי

המלחין יאיר רוזנבלום?

יום כיפור בבית-השיטה [כותבת חברתו מיכל שלו]

מלים: רבי אמנון ממגנצא, לחן: יאיר רוזנבלום

לקראת ערב יום כיפור, גמלה בליבו [של יאיר רוזנבלום] החלטה להעניק משהו אישי – מעצמו – ליום המיוחד הזה...

פתחנו את הספר ולא היה צורך להמשיך ולחפש  -  הוא נפתח בתפילת "ונתנה תוקף". יאיר קרא וידע שזה מה שחיפש. כשהוא חוזר שוב ושוב אל הטקסט – נסער בתוכו וחש את קצבו. כל הלילה לא עצם עין, חיכה לבוקר, כשהבית יתרוקן מאנשים והוא יוכל לנגן באין מפריע. בשעה 10:00 לערך קפצתי הביתה להגיד  שלום, ואני מוצאת את יאיר ליד  שולחן האוכל   - כותב ובוכה, נסער ונרגש. בלי לומר מילה הוא התיישב ליד הפסנתר הקטן והתפלל בלחנו את "נתנה תוקף". זהו אחד מאותם רגעים בו אתה חש טלטלה עזה והתרגשות אשר למילים אין מקום באותה שעה. בסיימו את שירתו הוא המשיך בקריאת מכתב אשר כתב לאביו לאחר הלחנת הפיוט. אביו נפטר מספר שנים קודם לכן...זיכרון בית הכנסת בעודו אוחז ביד אביו מחלחל אל לבו.

את "ונתנה תוקף" הוא מקדיש לאביו ובוכה עליו לראשונה בהתכוונות גדולה... בכתבו לאביו, יאיר מוסיף ומבקש שהניגון יעלה השמימה ויפתח שעריו.

משימה 

1 - לאחר ההאזנה ללחנו של יאיר רוזנבלום והיכרות עם סיפורו של רבי אמנון ממגנצא תוך התייחסות למילות הפיוט, תארו את תחושותיכם בעת שמיעת הפיוט.

2 - לפניך ציור של הצייר מאוריציו גוטליב האם ציור זה מבטא/ לא מבטא את התחושות שלכם בעת ההאזנה לפיוט? כיצד?.

 

ראש השנה יום תרועה יהיה לכם,

"וּבָחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בָּאֶחָד לָחֹדֶשׁ מִקְרָא קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם כֹּל מלאכת עבוֹדָה לֹא תַּעשׂוּ, יוֹם תְּרוּעָה יִהְיֶה לָכֶם".      במדבר כט', א

יום כיפור מאוריציו גוטליב

משימות

2 - צפה בסרטון ושתף אותנו בתחושותך ובהרגשתך בעת ההאזנה לצלילי השופר.   

3 -    צפה בסרטון, ורשום במחברתך את הסמלים והמשפטים הקשורים ליום הכיפורים בלבד.  

4 -האם ידוע לך היכן ומתי צולמה תמונה זו ?
משימה :שמור את התמונה על שולחן עבודה הכנס לגוגל תמונות והעלה את התמונה.
נסה לגלות את הרקע לתמונה רשום זאת במחברתך.
5 - לפניך פזל! חבר את הפזל וענה על השאלה המסתתרת בו.
6 - מי הם הכליזמרים עיינו בקישורים הבאים ונסו לגלות, כתבו זאת במחברת.
אנציקלופדיה אביב בע"מ
ויקיפדיה
7 -  
צפו בסרטון ובנגינתו של נגן הקלרינט David Pliskin,וכתבו במחברתכם מדוע לדעתכם אימצו היהודים את הקלרינט ככלי נגינה יחודי יהודי ? 

כלי הנגינה העיקריים המשמשים כליזמרים במוסיקה יהודים הם קלרינט, כינור, תוף, קונטרבס בעבר היה הכינור הכלי הנפוץ ביותר, אך כיום נגינה על קלרינט היא הנפוצה ביותר בקרב כליזמרים.

קְלַרינט

הקלרינט הוא כלי נגינה ממשפחת כלי הנשיפה מעץ. בדרך כלל מורכב הקלרנית מחמישה חלקים המחוברים זה לזה: פייה, חבית, גוף עליון, גוף תחתון ופעמון.

הרב חיים זוננפלד מארח בסוכה שלו את גיורא פיידמן, אמן הקלרנית, שרון שמחוני, טליה שמיידלר, דני מני ואת זכריה יצחק ומספר להם על מנהגי חג הסוכות ויחד הם שרים ומספרים סיפורים. לצפייה במאות רגעים בלתי נשכחים נוספים מארכיון החינוכית ערוץ : https://www.youtube.com/channel/UCNed...

bottom of page